سرعت مطالعهی مطالب در کنکور به علت محدود بودن زمان و زیاد بودن حجم دروس بسیار حائز اهمیت است. به طور کلی در سال کنکور تنها با داشتن یک مطالعهی اصولی میتوان به موفقیت رسید. مطالعهی اصولی یعنی این که بدانیم هر درسی را چگونه، به چه مدت و با چه سرعتی مطالعه کنیم. هر سه فاکتور به اندازهی هم مهم و ضروری هستند و باید به آنها توجه شود. مشکلی که عموما دانشآموزان با آن روبهرو میشوند، سرعت مطالعه در کنکور است که اکثرا دچار آفت کندخوانی میشوند. در این نوشتار سعی داریم کندخوانی و راهکارهای آن را بررسی کنیم تا بتوانیم هر چه سریعتر با این آفت مبارزه کنیم.
آفت کندخوانی در سال کنکور
حجم مطالبی که باید در سال کنکور خوانده شود، بسیار زیاد است و علاوه بر آن ما مدت زمان کوتاهی برای مطالعه و تسلط بر این دروس در اختیار داریم. در نتیجه برای این که بتوانیم تمام این مطالب را پوشش دهیم، باید با یک سرعت مناسب به مطالعهی دروس بپردازیم. مطالعهی دروس با سرعت مناسب علاوه بر این که باعث یادگیری بهتر میشود، باعث میشود ما زمان کافی برای مرور مباحث را نیز در اختیار داشته باشیم. چرا که اگر بخواهیم با کندخوانی دروس را پیش ببریم، تمام وقتمان صرف مطالعهی اولیه درس شده و دیگر زمانی برای مرور نخواهیم داشت. در نتیجه باید یک زمانبندی مناسب برای هر درس با یک سرعت استاندارد داشته باشیم.
یکی از نشانههای بارز کندخوانی تکرار مکرر یک جمله در ذهن است. به تکرار جملات در ذهن خود دقت کنید؛ اگر یک جمله را چندین بار تکرار کردید نشانگر آن است که شما تمرکز کافی ندارید و نگران هستید که جمله را فراموش کنید. توجه داشته باشید که تکرار زیاد یک جمله در ذهن نه تنها باعث یادگیری بیشتر نمیشود، بلکه زمان زیادی را هم از ما میگیرد و این کار باعث میشود شما وارد چرخه کندخوانی شوید و به آن مبتلا گردید.
در هرجای مسیر کنکور که هستید، سعی کنید مطالعه خود را به طور کامل بررسی کنید. اگر دچار کندخوانی هستید باید به سرعت با آن مقابله کنید. سال کنکور، سال آزمون و خطا نیست! فکر نکنید هر چقدر که زمان زیادتری به مطالعهی یک درس اختصاص دهید، آن درس را با کیفیتتر میخوانید. اینها تنها تصور شماست.

حال که با کلیات سرعت مطالعه آشنا شدید، بیایید با کندخوانی و راهکارهای آن برای مبارزه با این آفت هم آشنا شویم:
کندخوانی و راهکارهای آن
اصولا کندخوانی علتهای زیادی دارد که ما در اینجا به ۴ علت اصلی میپردازیم و راهکارهای مقابله با آن را نیز بیان میکنیم:
علت اول کندخوانی: کلمهخوانی
برای یادگیری هر درس باید به مفهوم متن و جملهها برسید. در نتیجه از همان ابتدا بر روی مفهوم جملات تمرکز کنید. این که بخواهیم کلمه کلمه مطالب را بخوانید و مفهوم هر کلمه را درک کنید، کاری اشتباه است. اگر دقت کنید افرادی که متنها را کلمه به کلمه تایپ میکنند، در انتها متوجه نمیشوند که مفهوم آن مطلب چه بوده است.
علت دوم کندخوانی: بلندخوانی
اگر از آن دسته افرادی هستید که مطالب را بلند بلند میخوانند، باید بدانید که این کار از علل کندخوانی است. زیرا با این روش مطالب راه طولانیتری را برای رسیدن به مغز طی میکنند. مطالب باید از دهان به گوش برسند و سپس از آنجا به مغز بروند و درک شوند. در حالی که اگر با چشمان خود مطالعه کنید، مطالب به راحتی از چشم به مغز منتقل میشوند. در نتیجه برای صرفهجویی در وقت و انرژی خود، از بلندخوانی پرهیز کنید.
علت سوم کندخوانی: لبخوانی
هر چه که در زمان مطالعه انرژی کمتری مصرف کنید، سرعت مطالعهی شما بیشتر خواهد بود. اگر در هنگام مطالعه لبهای خود را تکان دهید، مقداری از انرژی خود را در این راه هدر میدهید و مغز نمیتواند با حداکثر توان بر روی درک مطالب تمرکز کند. دقت کنید که چشمخوانی بهترین روش برای مطالعه در کنکور است.
علت چهارم کندخوانی: برگشت چشم به عقب
بعضی از دانشآموزان عادت دارند که هر چند کلمهای که مطالعه میکنند، به کلمات قبلی بر میگردند. این کار نه تنها باعث افزایش تمرکز و یادگیری شما نمیشود، بلکه کندخوانی را هم در پی دارد. برای مبارزه با این کار از خط برد استفاده کنید؛ یعنی با استفاده از یک خودکار یا انگشت خود زیر خطی که مطالعه میکنید را دنبال کنید تا دیگر تمایلی به برگشت به عقب نداشته باشید.

نتیجهگیری
در این نوشتار با کندخوانی و راهکارهای آن به طور کامل آشنا شدیم. توجه کنید که این آفت میتواند انگیزه، انرژی و زمان مطالعهی شما را کاهش دهد. در نتیجه در هر قسمتی از مسیر که متوجه آن شدید با آن مقابله کنید تا زمان و انرژی بیشتری را از دست ندهید. عموما ۴ علت لبخوانی، بلندخوانی، کلمهخوانی و برگشت چشم به عقب از علل اصلی کندخوانی به حساب میآیند که باید سعی کنید با راهکارهای مختلف به رفع آنها بپردازید و زمان خود را ذخیره نمایید.